Friday, March 5, 2010

Tata Crucible campus 2010 Jaipur

1- Whose tagline “Used by men, enjoyed by women”

Axe

2- This magazines 1st issue had Marliyn Monroe on its cover and the magazines had no date coz its publisher was not sure whether there will be a 2nd issue?

Playboy

3- Pic of Montek singh ahluwalia.

4- Which co acquired Viva & Maltova from jagajit industries?

Glaxo smithkline

5- Which famous home appliances co was founded by Thomas alva Edison?

GE

6- Pic of brand mascot tony the Tiger?

Kellogs

7- Which famous institution was established in New Delhi under the aegis of Colombo plan?

AIIMS

8- Which great voice of India once endorsed glycodin ?

Lata Mangeshkar

9- Screw it lets do it?

Richard Branson

10- Advertisement tagline “the new size zero”

Sony vaio

11- New and old logo of Dabur.

12- Which business group makes Ajanta & Samay clocks ?

13- “Sense and Simplicity”

Philips

14- Time magazine cover showing Larry page, Sergey Brin and Eric Schmidt

15- slogan “57 varieties”

Heinz Ketchup

16- Pic of Chevrolet Beat


17- NDTV good times, Who is JV partner?

Kingfisher

18- Which Japanese co is worlds largest tyre manufacturer?

Bridgestone

19- While working as chemist at J Lyons & co. which future british PM helped them develop a method for preserving ice cream?

Margaret Thatcher

20- sound clip of ‘dance pe chance maar le’ , Identify the production house

Yashraj films



Friday, January 1, 2010

Words of the Year 2009

Words of the Year 2009

Bossnapping – noun: (in France) the prevention of senior managers from leaving company premises for a period of time by their employees, in order to protest about large-scale redundancies and cutbacks

Zombie bank – noun: a financial institution whose liabilities are greater than its assets, but which continues to operate because of government support

Geoengineering/ecohacking – noun: the deliberate large-scale manipulation of an environmental process that affects the earth's climate, in an attempt to counteract the effects of global warming.

Jeggings – plural noun: close-fitting leggings made of fabric that resembles denim in appearance [from jeans + leggings]

Minute mentoring – noun: a system of advising aspiring professionals based on the format of speed-dating.
Phantonym – noun: a word that looks as it if means one thing but in fact means something quite different. [from ‘phantom + antonym]
(for example fulsome, used by President Obama to mean ‘full’, when in fact it is now chiefly used in reference to excessive flattery).

Tweetup – noun: a meeting or other gathering organised by means of posts on the social networking service Twitter. [from tweet + up on the pattern of MEETUP]

Staycation – noun: a holiday spent in one's home country rather than abroad, or one spent at home and involving day trips to local attractions

Simples – exclamation: used to say that something is very easy to achieve [from the 'compare the meerkat' TV advert]

Great Recession – noun: term for the current recession, modelled on the Great Depression.

Hashtag – noun: a # [hash] sign added to a word or phrase that enables Twitter users to search for tweets (postings on the Twitter site) that contain similarly tagged items and view thematic sets.

Freemium – noun: a business model in which some basic services are provided for free, with the aim of enticing users to pay for additional, premium features or content

Paywall – noun: a way of blocking access to a part of a website which is only available to paying subscribers

Unfriend/defriend – verb: to remove from one's ‘friends’ list (e.g. on a social networking website)

Tag cloud – noun: a visual depiction of the word content of a website, or of user-generated tags attached to online content, typically using colour and font size to represent the prominence or frequency of the words or tags depicted.

Slashdot effect – noun: the slowing down or crashing of a small website due to a huge increase in traffic when the website is linked to another, much more popular one.

Snollygoster – noun: a shrewd, unprincipled person, especially a politician

Redact – verb: censor or obscure (part of a text) for legal or security purposes.

Epigenome – noun: the pattern of chemical switches in all 2000 types of human cell that indexes genetic information

(source http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/6905776/Tweetups-and-unfriend-among-Oxford-English-Dictionarys-words-of-the-year.html )

Monday, June 22, 2009

Quizzine 10

1- “This is not about going out of business; this is about getting down to business.” Which company came up with this advertising slogan on US television recently?
Ans: General Motors

2- James Wilson was the first finance minister of India under British rule. He also founded which very famous brand?
Ans: Economist

3- He headed Michelin’s South American & North American units also got ‘Father of the Year’ title by a Japanese community group in 2001 for reviving a Japanese corporation .Who is he?
Ans: Carlos Ghosn

4- Harpo Entertainment is a production company owned by which famous media personality?
Ans: Oprah Winfrey

5- 23andMe is a company owned by Anne Wojcicki. What is the link between this company and Google?
Ans: Anne Wojcicki is wife of Sergey Brin

6- Whose house in London is made from marble taken from same quarry that supplied Taj Mahal?
Ans: L N Mittal

7- What is ‘Jingle Mail’?
Ans: A situation where a homeowner mails his or her house keys to a mortgage lender due to an inability to meet mortgage payment obligations and a lack of equity in the property

8- Which was the first foreign bank to launch Hindi website in India?
Ans: Barclays

9- ‘Egg’ is an internet bank owned by which group?
Ans: Citigroup

10- What is also known as ‘Literati’ , ‘Skip a Cross’ and was founded by a person called Alfred Mosher Buts and was called ‘Lexico’ in its earlier form?
Ans: Scrabble

Thursday, May 7, 2009

Quizzine 9

1- Madurai based Sarathi Textiles saw an increase in demand of the product manufactured by them in past few months due to elections. Which branded product do they manufacture?
Ans: Dhoti

2- If T20 is to cricket, ……… Is to golf. What?
Ans: Powerplay Golf

3- Madurai based engineer Somasundaram Ramkumar is fighting a legal battle against Samsung & Spice for which technology that he invented?
Ans: Dual Sim Mobile Phones

4- Whats the new layoff reality show on Fox channel to be produced by Endemol called?
Ans: Somebody's Gotta Go

5- Who is the owner of football club ‘Queens Park Rangers’?
Ans: Lakshmi Mittal

6- Its a blanket with sleeves, hugely popular in US?
Ans: Snuggie

7- “Four Bucks is Dumb serving espresso” is advertising campaign by which company?
Ans: McDonalds

8- Started by Dr Sugata Mitra of NIIT, it’s a JV between NIIT & IFC (International Finance Corporation)?
Ans: HIWEL i.e. Hole in the Wall Education

9- Meat scented perfume ‘Flame’ is from which company?
Ans: Burger King

10- ‘Bankruptcy to Billions’ is a book about a turnaround story of which Indian corporation?
Ans: Indian Railways, author is Mr Sudhir Kumar

Sunday, February 22, 2009

QUIZZINE 8

1- Who worked at the Baskin & Robbins store as a teenager and has two Grammy awards to his credit?
Barack Obama

2- Which was the first service uniform to be registered with US Patent & Trademark office?
The Playboy Bunny outfit

3- John Abraham will be endorsing new brand of undergarments named on a minister of Maharashtra, name the brand?
Jayant

4- Who was declared as Best Finance minister in the world in 1984 by Euromoney magazine?
Pranab Mukherjee

5- Which famous stock broker was sued for Insider Trading of company called ImClone?
Martha Stewart

6- Martin Eberhard & Elon Musk(co founder of Paypal) founded which car co.?
Tesla

7- This is considered as an aphrodisiac in some countries and is marketed under the slogan "a baby in every bottle"?
Guinness(Beer)

8- Which Mumbai based recovery agents company uses women as recovery agents?
Vasuli Recoveries

9- Which company was the first to install escalators and nervous customers were offered brandy when they reached the top?
Harrods

10- Book named 'Leaving Microsoft to change the world' is the story of which famous non profit organization?
Room to Read

Tuesday, August 12, 2008

TATA Crucible Jaipur - Corporate Quiz 2008

TATA Crucible Jaipur Prelims

1- Which British retailer launched ‘Look Behind the label’ campaign in 2006?
Options- Harrods/Marks & Spencer
Ans- Marks & Spencer
2- Inspired by success of Disneyland- Angus wyne started these amusement parks in 1961- NYSE ticker SIX?
Ans- Six Flags
3- Print ad- TATA motors (Ace) – Chota Hathi campaign
4- Which Real estate company replaced Dr Reddys lab from sensex in November 2007?
Ans- DLF
5- With which organization Mira Nair launched AIDS JAGO & 4 films to be made by 4 different directors?
Ans- Bill & Melinda Gates foundation
6- British newspaper published on Sunday started a campaign to help elderly people ‘Dignity at Home’? options- Sun/Observer
Ans- Observer
7- Which International organization launched a game ‘Food Force’- to help plan delivery of food to starving people?
Ans- World Food Programme
8- ‘Sambhav’ is a calling card form which company?
Ans- Vodafone
9- Prince Al Waheed is the first individual to order this product from Airbus?
Ans- A380
10- Which food product company started 1ltr for 10 ltr of drinking water programme in Africa? Options- Danone/Parle/Coca Cola
Ans- Danone
11- Pic – K V Kamath
12- Which south Indian Actor owns production co. Leukos started in 2007?
Ans- R. Madhavan
13- Which character has been appointed as Japan’s first anime ambassador?
Option – Pokemon/Doremon
Ans- Doremon
14- Which auto giant calls it fuel efficient models as ‘Blue motion’?
Ans- Volkswagen
15- Logo – Nestle
16- Which product first made by Joseph Lawrence & Jordon Lambert as a medicine in 1879 is now available in flavors like original, fresh, cool mint, natural?
Ans- Listerine- Mouth Wash
17- Which Wrigley Brand first made during reign of King George 3 was sold as ‘orginal celeberated curiosuly’ strong mints?
Ans- Altoid
18- Maria Sharapova signed a lifetime endorsement deal with whom? Options – Prince Sports/Yonex
Ans- Prince Sports
19- Video ad - Alpenliebe
20- Video ad – BSNL



1st Round

1- French word for twice cooked – huge selling generic product?
Ans- Biscuit
2- What is Tribute to first Harvard University graduate?
Ans- Downing Street
3- object of everyday- ancient name ‘Suderian’
Ans- Handkerchief
4- Logo with flying Sun ( Answer is in the room )
Ans- Jet Airways
5- Invented by James Paterson- originally called chemical grass?
Ans- AstroTurf
6- HP- Why called so?
Ans- Decided by Toss of coin

Wednesday, August 6, 2008

QUIZZINE 7

1- Who is known as Spam King whose company is being acquired by YBRANT Digital, a Hyderabad based company?
Ans - Scott Richter

2- What’s common between – ‘Corporation Bank’, ‘Tashan’, ‘MS Windows (Genuine Products)’?
Ans - Endorsed by Mumbai Dabbawalahs

3- Which company made the lenses used on the cameras that took the first satellite pictures of moon?
Ans - Bausch & Lomb

4- What is the full form of FICO scores, the credit rating scores used in America?
Ans - Fair Issac Corporation

5- Fiat ‘Sedici’ is known by what name in India?
Ans - Suzuki SX4

6- “Raymonds” changes to Raymond
“Tops Group” changes to Tops Grup
“Reliance Money Ltd” changes to Reliance Money Limited
What’s happening here?
Ans - Numerology

7- Which company traces its roots to a textile manufacturing company established by Oliver Chace in 1839 as the Valley Falls co.?
Ans - Berkshire Hathaway

8- Which company is the largest distributor of toys in the world?
Ans - McDonalds

9- ‘Hansiba’ is a brand of eco friendly garments from which organization?
Ans - SEWA - Self Employed Women's Association

10- What is claim to fame of the book “Douglas Hofstadter's Fluid Concepts and Creative Analogies: Computer Models of the Fundamental Mechanisms of Thought”?
Ans - First Book sold by Amazon.com

Sunday, May 18, 2008

QUIZZINE 6

1- Thomas G. Stemberg was working on a proposal for a new business. He needed a ribbon for his printer, but was unable to obtain one because his local dealer was closed for the Independence Day holiday. This incident led to the foundation of which superstore?
Ans - Staples

2- He was the CEO of RJR Nabisco after the LBO by KKR and then moved on to IBM and is credited with its turnaround. Who is he?
Ans - Louis V Gerstner Jr.

3- “Father, Son & Co.” Name the author of this book?
Ans - Thomas Watson Jr.

4- “Charter Communications” is the third-largest publicly traded cable operator in the U.S., behind Comcast and Time Warner Cable. Who is its Chairman?
Ans - Paul Allen

5- Who was nicknamed as “the Mayor of Silicon Valley”?
Ans - Robert Noyce

6- Which company has CRM as its ticker on NYSE?
Ans - Salesforce.com

7- “Rich Uncle Pennybags”, the mascot of “Monopoly” is loosely based on which business personality?
Ans - J P Morgan

8- “Happy days are here again” is the old tagline of this brand used till 1980s, which brand? (hint: Cola)
Ans - Thums Up

9- Identify the movie from its DVD cover?


Ans - Barbarians at the Gate (Movie based on LBO of R J R Nabisco by KKR)
10- Connect!



Ans - Windows Vista (Project Longhorn)

Tuesday, February 5, 2008

QUIZZINE 5

1- The Economist said him as Secretary of state for Microsoft, Who?
ans: Craig Mundie

2- It is called Norwich Union in UK. What is its name in India?
ans: Aviva

3- Halley Family is the main stakeholder of which retail company?
ans: Carrefour

4- Connect “Think Flat” and “Fast Lane”.
ans: Inhouse blogs of companies i.e. Think flat of Infosys and Fast lane of GM

5- Who is the owner of bomis.com?
ans: Jimmy wales

6- No marks cream is a brand from which company?
ans: Ozone Ayurvedics

7- Yamu’s Panchayat is a famous retail chain of which product?
ans: Paan

8- The Negro Digest a magazine started by John H Johnson is an older version of which present day magazine?
ans: Ebony

9- Which dot com company was started by its founder to help his girlfriend trade Pez Candy Dispensers in the San Francisco Bay area?
ans: ebay

10- The 'zero rupee' note, which resembles an original thousand rupees note, is a sign of unwillingness to bribe. It has the picture of Mahatma Gandhi on it with a pledge "I promise to neither accept nor give bribe" printed both in English and Tamil. Which NGO recently came up with this initiative?
ans: 5th piller

Saturday, August 18, 2007

TATA CRUCIBLE CORPORATE QUIZ DELHI ROUND 2007

HERE R QUESTIONS OF PRELIMS

1- which co. is the worlds largest producer of digital cameras ?
ans- NOKIA

2-what was designed by Minale Bryce design strategy with a consortium called Howzzat ?
Ans- ICC world cup 2007 mascot Millow

3- which brand name comes from latin word for destiny ?
ans-Lotto

4-what started as a society of Melbourne brewers in 1905 ?
Ans- CNUB

5-identify the pic
Ans- Black Box

6- which publication is possessed by Sulzberger family ?
Ans- New York times

7-What replaced king gyanendra’s pic on rs10 note of Nepal ?
Ans- Mt everest

8-charles coffin
Owen young
Charles Wilson
Ralphcordiner
Who is next…. ?
Ans- Jack Welch

9-Which economist founded political outfit “nagorik shakti” ?
Ans- mohamad yunus

10-identify the logo of group ?
Ans- Alteria

11-In 1908 who was president of UK board of trade ?
Ans- Winston Churchill

12-Ronald reagon’s commission on industrial competitiveness resulted in this book ?
Ans- competitive advantage of nations by Michael porter

13-Which nutritional powder was used by british soldiers in WW 2 to carry to Normandy?
Ans- Complan

14-Which Indian group has inhouse magazine called “namaste” ?
Ans-ITC

15-Identify the HQ of which retailer ?
Ans-Messys

16- Hindustan milkfood manufacturers ltd is now known as ?
Ans- glaxo smithline

17-this product is available in japan n china in different form as narrow vertical strips just to accommodate their style of writing whereas in other countries it is available in square or rectangle shape ?
Ans- post it notes

18-author of- the last of all possible goods
-the temptation to do good
Ans- P F drucker

19-this magazine calls itself as newspaper n writes itself as “ the ………….. newspaper ltd” ?
Ans- Economist

20-Identify the logo ?
Ans- SEC

21-Which committee at federal reserve bank is responsible for setting up the interest rate in America?
Ans- FOMC

22- which famous brand is registered a doctor’s associates inc. ?
ans- subway

23-In 1997 this company came up with its “speechmark” logo ?
Ans- Vodafone

24-What name was taken from a non-propietory form used by aviation industry in 1960’s to refer to commercial aircraft just to be accepted by French linguistically ?
Ans- Airbus

25-identify the video commercial?
Ans- Britannia 50:50

Monday, July 2, 2007

QUIZZINE 4

1- CRISIL is the affiliate of which international agency ?
ans- S&P

2- Which company is setting its first shop in India in Delhi at saket select city walk area ?
ans- STARBUCKS

3- Airtel has tied up with which B-School to offer courses via V-Sat ?
ans- XIM-B

4- Which low cost carier is starting selling tickets through Post Offices ?
ans- AIR DECCAN

5- TCS provides software support to which F1 team during races ?
ans- FERRARI

6- Cafe coffee day recently had a joint advertisement with this company, name this original advertiser ?
ans- YAMAHA ALBA

7- This is Suzuki Escudo in Japan, what it is called in India ?
ans- GRAND VITARA

8- Which ready to wear brand's logo always weighs 0.38 grams ?
ans- LACOSTE

9- "When u care enough to send the very best"- tagline of which brand ?
ans- HALLMARK

10- "Only the paranoid survive"- who is the author ?
ans- ANDY GROVE

Thursday, June 28, 2007

biz quiz

1- what is the old name of spice jet airlines ?
ans- royal airways

2- first ever IPO by some bollywood company ?
ans- mukta arts

3- this airline was first to show in flight movies on international routes ?
ans- pakistan international airline

4- similarity between aspirin,kerosene,vaseline,sunmika ?
ans- they all were started as brand names but now r used as generic names.

5- what is the name of in house tea restaurants at harrods stores ?
ans- georgian

Monday, June 25, 2007

AUTO QUIZZINE

1-which company brought 'scooter' to the world ?
ans-piaggio spa ltd

2-connect- aston martinDB5,V8 VANTAGE,citroen 2CV,BMWZ3 n LOTUS ESPIRIT.
ans- james bond

3-"some of our customers will never buy mercedes"-punchline of which brand of car ?
ans- mercedes

4-which is the "people's car" in germany ?
ans- volksvagen

5-this three letter word is a card game, a world organization n a car ?
ans-UNO

Tuesday, June 12, 2007

QUIZZINE 3

1-What was the name of first computer with Mouse ?

ans- LISA from Apple. (some sources say XEROX ALTO....so answer disputed, but I read it as LISA in a biography of Steve Jobs)

2-Who was the first woman to be featured on Business Week cover ?

ans-Brownie Wise (Tupperware fame ), Earl Tupper started Tupperware products but Brownie Wise was the one who made it very popular n household name.

3-This new software with the same company name lets you search web pages without an internet connection, name it ?

ans-WEBAROO- its an Indian company.

4-Which paint company has entered in venture with cartoon network for kids range of paints to make kids paint themselves ?

ans-Berger Paints

5-Which b-school of India has been ranked as most influential business school of world along with Harvard b school ? ( not Amity :D)

ans-Mann Deshi Udyogini — Micro Business School for Rural Women in Satara district started in assistance from HSBC's Naina lal kidwai.

6-Which companies new ad campaign says " boldness changes everything " ?

ans- Arcelor Mittal

7-Which company recently acquired Hungama channel from UTV ?

ans-Disney

8-Which company did Steve jobs worked in before setting up Apple ?

ans-Atari

9- "Losing my Virginity" is book written by which maverick businessman ?

ans-Richard Branson

10-"Be all that you can be"- is tagline of which organisation ?

ans-US Army

Monday, June 4, 2007

QUIZZINE 2

1-Which company is bringing the first branded egg of the country ?
ans- coimbature based- Saguna poultry farm.

2-TSX is the stock exchange of which country ?
ans-Toronto stock exchange.

3-Which beer co. is entering India by a JV with RK Jaipuria group ?
ans- In-Bev

4-Some years ago Microsoft came up with a version of windows called windows XPn , for what did ‘n’ stand in it ?
ans- n- no media player

5-Colgate is in a patent war with a company for similar packaging style of its product, which company ?
ans- Ajanta

6-Corporation bank has tied up with ‘x’ for direct mailing/marketing of its services in Mumbai , identify the x ?
ans- Mumbai Dabbawalas

7-Which company recently bought a stake in TV 18 ?
ans- Reliance communications

8-Geetanjali group launched its new diamond collectibles , name the brand ?
ans- 'TESORO'

9-“ A different kind of company, a different kind of car ” , tagline of which company ?
ans- SATURN

10-“Who says elephants cant dance”, name the author of this IBM turnaround story ?
ans- Louis V. Gerstner ( the former CEO of IBM )

Monday, May 28, 2007

QUIZZINE 1

1-whats the name of drink launched by coke with nestle as a low calorie drink ?
ans-ENVIGA

2-which company is buying toothpaste brand FORHANS ?
ans-ANCHOR

3-santoor soap is brand from which company ?
ans- WIPRO

4-magazine HELLO! is a 50:50 JV between BBC n which Indian media group ?
ans-TIMES GROUP

5-BRITANNIA recently acquired 50% stake in bangalore based company, name the company ?
ans-DAILY BREAD

6-MEDIMIX is a brand of which group ?
ans-CHOLAYIL GROUP

7-DOORDARSHAN is set to launch hindi channel in UK in association with london based channel, name the channel n its NRI owner ?
ans- RAYAT TV owned by NIRMAL SINGH RAYAT

8-the central government has declared 2007 as year of................... ?
ans-BROADBAND

9-PAGERANK is the technology used by which .com company ?
ans-GOOGLE

10-author of book- ODYSSEY-PEPSI TO APPLE ?
ans-JOHN SCULLY( the man who fired steve jobs from APPLE )